«su altuko keak» Sara Garcíaren proposamena da, gizakien, ez gizakien eta bizi garen lurraren arteko harremanak birpentsatzeko abegi onari eta lankidetzari buruz esperimentatzeko, mikroorganismoen eta gizakien arteko komensalismora hurbilduz. Zenbait astez, Sarak hainbat topaketa eta ibilaldi egin ditu inguruko elikagai eta produktu ekologikoekin zerikusia duten tokiko eragileekin.
ㅤ
Gainera, hainbat topaketa antolatu dira, eta jaki hartzituak partekatu dira, plater bakoitzean zer zegoen argitu gabe. Horietako batzuk hartzitze-prozesuan egon dira proiektua 2021eko abenduan hasi zenetik, eta beste batzuk 2022ko apirilean. Ia elikagai guztiak Nafarroan bildu ziren, eta gehienak Arga ibaian bildu ziren. Elikagai horien berezitasunek zapore eta usain bakar eta errepikaezinak sorrarazi dituzte.
Elikagai guztiak Sarak bildutako zeramikazko ontzietan banatu dira, abenduan uholdeen ondoren Arga ibaiak utzitako hondarretatik abiatuta. Elikagai horiek eta haiek zituzten ontziek lurraldearen ezagutza izateko aukera eman zuten, intuitiboagoa eta sentsorialagoa den hurbilketa bati erantzuten diona, eta ez hainbeste arrazoiaren logika bati.
Proiektu horren baitan, Sarriguren Institutuko lxekin hiru eguneko tailer bat egin zen, eta Sararen lana hainbat jokoren bidez ezagutu ondoren, ogi-maskarak egin zituzten, ondoren laberatu zituztenak. Ondoren, besteen maskarak jan ziren, ikasle taldeak, Sarak eta bakterioen eta mikroorganismoen kolonia sinbiotikoek batera egindako edariak dastatzen ziren bitartean.
Era berean, Burlatako Ikastetxe Integratuko Sukaldaritza Zuzendaritzako Goi Mailako ikasketekin saio presentzial bat egin zen ikasgelan hitzaldi formatuan. Bertan, Sarak praktikarako erreferente batzuk komentatu zituen, hartzigarriak egiteko teknika batzuk azaldu zituen eta martxan zituen prozesu batzuk irakatsi zituen, hala nola miso edo ogi-masa. Bigarren saio batean, lx-ek askari batean parte hartu zuten Sararekin Huarte Zentroko Frontoian.
Atarrabiako San Andres Errotan Aperitifak bat antolatu zen. Topaketa ireki bat, sintonizatu, zentzumenak ireki eta arreta jarri zen gure gorputz sentikorrekin inguratzen gaituen arroztasunera hurbiltzeko.
“su altuko keak” Sara Garcíaren proposamen bat da 2021-2022 bitartean Estéticas Transversales – Inmunidad Comunidad de Idensitat y Centro Huarte que forma parte del proyecto europeo Who Cares?.